Menu Close

Μαρία Ρουμπελάκη

Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας και Εφαρμογών Αναγεννητικής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του ΙΙΒΕΑΑ.

Πραγματοποίησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως υπότροφος του MRC και του LRF. Συνέχισε ως μεταδιδάκτορας στο Stem Cell Laboratory, NDCLS, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα  και εντάχθηκε στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Γονιδιακής  Θεραπείας, ΙΙΒΕΑΑ. Το 2010 εκλέχθηκε Λέκτορας Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, διορίστηκε το 2012, και το 2014 προήχθη στην θέση της Επίκ. Καθηγήτριας. Το 2011, προσκλήθηκε στο Stem Cells laboratory, NDCLS, University of Oxford ως επισκέπτρια λέκτορας για να διεξάγει έρευνα, πλήρως χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2015 πραγματοποίησε 4μηνη επίσκεψη ως Fulbright Visiting Scholar (Fulbright Visiting Scholar award) στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των Η.Π.Α. Το 2017 έλαβε το βραβείο επαγγελματικής επιτυχίας  (British Council Greece UK Alumni Professional Achievement Award) για τις ερευνητικές της μελέτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

Για πάνω από 20 χρόνια, μελετά τη βιολογία των MSCs, και ειδικότερα τις εφαρμογές τους στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Η ομάδα της έχει προσελκύσει διεθνή και εθνική χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή έρευνας (π.χ. Fondation Santé, FP7-HEALTH-2013-INNOVATION, FCT, Marie Curie EID, ΙΚΥ, Portuguese Foundation for Science and Technology, ΓΓΕΤ, ΕΛΙΔΕΚ κλπ). Eίναι συγγραφέας>40 δημοσιεύσεων με>2100 αναφορές, δείκτης h=26. Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΓΘΑΙ) και της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μοριακής Έρευνας Καρκίνου. Διατελεί Γενικός Γραμματέας της ΕΕΓΘΑΙ (2019-2021). Έχει δώσει περισσότερες από 40 προσκεκλημένες ομιλίες και έχει εκπαιδεύσει σημαντικό αριθμό>40, νεαρών επιστημόνων. Έχει διατελέσει κριτής σε πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά και αξιολογήτρια εθνικών και διεθνών φορέων χρηματοδότησης. Διδάσκει Βιολογία σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και είναι διδάσκουσα σε 12 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.