Menu Close

Fetal Medicine Course for Experts and Beginners

Η Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης» αποτελείται από

  • Το Τμήμα Προγεννητικής Διάγνωσης και Θεραπείας του Εμβρύου
  • Το Τμήμα Παθολογίας Κύησης
  • Το εξωτερικό ιατρείο Κύησης Υψηλού Κινδύνου

Η Μονάδα βρίσκεται στον 2ο όροφο, στη Γ’ Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική.

Γραμματεία ραντεβού: 2105832214

Το Τμήμα Προγεννητικής Διάγνωσης και Θεραπείας  του εμβρύου διαθέτει 2εξεταστήρια με αντίστοιχα μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών, όπου γίνονται οι ακόλουθες εξετάσεις με υπερήχους κατά την κύηση:

  • Screening 1ου τριμήνου για ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών με αξιολόγηση της αυχενικής διαφάνειας, του ρινικού οστού, αλλά και άλλων υπερηχογραφικών δεικτών του οπισθίου εγκεφάλου, σε συνδυασμό με βιοχημικούς δείκτες (PAPP-A, Free β-HCG, PlGF), αλλά και μετρήσεις με Doppler των μητριαίων αρτηριών, του φλεβώδους πόρου και της τριγλώχινος. Tέλος, γίνεται και ο πρώτος έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας, καθώς και η αξιολόγηση του μήκους του τραχήλου.
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος Β’ επιπέδου στο 2ο τρίμηνο της κύησης: γίνεται ο έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας στις 20-23 εβδομάδες κυήσεως και ο έλεγχος της εμβρυϊκής καρδιάς από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος στο 3ο τρίμηνο: γίνεται αξιολόγηση στις 32 εβδομάδες με βιομετρία και Doppler και, εφόσον απαιτείται, οι κυήσεις επανελέγχονται.

Στο Τμήμα Ενδομήτριας Διάγνωσης και Θεραπείας του Εμβρύου γίνονται όλες οι επεμβάσεις προγεννητικής διάγνωσης, όπως λήψη τροφοβλάστης (11-13 εβδ), αμνιοπαρακεντήσεις (17–23 εβδ) και λήψεις εμβρυϊκού αίματος.

Το Τμήμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που διαθέτει χειρουργική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη για ενδομήτριες επεμβάσεις, όπως μεταγγίσεις σε έμβρυα με σοβαρή αναιμία, τοποθέτηση shunts σε αποφρακτικού τύπου νόσο του ουροποιητικού του εμβρύου ή για παροχέτευση πλευριτικού ή ασκιτικού υγρού στην αμνιακή κοιλότητα. Σε περιπτώσεις συνδρόμου Εμβρυοεμβρυϊκής Μετάγγισης παρέχεται η δυνατότητα καταστροφής με laser των αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων με ενδοσκοπική προσέγγιση (εισαγωγή κάμερας εντός της μήτρας). Η τεχνική της καταστροφής με Laser παθολογικών αγγειακών κλάδων εφαρμόζεται επίσης σε χορειοαγγειώματα και σύνδρομο TRAP (TwinReverseArterialPerfusion) ή σε όγκους πλακούντα. Οι ανωτέρω επεμβάσεις γίνονται με γενική ή τοπική αναισθησία και οι έγκυες νοσηλεύονται στο τμήμα Παθολογίας της Κύησης.

Στο Τμήμα εξετάζονται ασθενείς που προσέρχονται ή και παραπέμπονται  στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου, αλλά και με απευθείας ραντεβού  μέσω τηλεφωνικού  κέντρου. Γίνονται γυναικολογικά υπερηχογραφήματα (διακοιλιακά – διακολπικά – έγχρωμο Doppler), καθώς  και υπερηχογραφικός  έλεγχος κυήσεων σε επίτοκες που προσέρχονται  στα Εξωτερικά Ιατρεία. Το τμήμα καλύπτει επίσης υπερηχογραφικά, γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονται στη Γ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική (εξεταστήριο 2ου ορόφου).

Στη μονάδα εκπαιδεύονται πέντε (5) ειδικευμένοι μαιευτήρες-γυναικολόγοιανά 6μηνο προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια εκτέλεσης υπερηχογραφημάτων, σύμφωνα με τη σχετική άδεια και απόφαση του ΚΕΣΥ. Οι συνάδελφοι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μεγάλο αριθμό υπερηχογραφικών εξετάσεων, αλλά και να παρακολουθήσουν την πλήρη δραστηριότητα του τμήματος της προγεννητικής διάγνωσης.

Το ειδικό Τμήμα Παθολογίας Κύησης της Κλινικής περιλαμβάνει  τον  ειδικό  θάλαμο νοσηλείας που ευρίσκεται στο 2ο όροφο και αποτελεί μέρος της Νοσηλευτικής Μονάδας της Κλινικής και το Εξωτερικό Ιατρείο Παθολογίας Κύησης που εδρεύει στα  Εξωτερικά Ιατρεία. Το τμήμα αντιμετωπίζει  κυήσεις με παθολογία της εγκύου ή και του εμβρύου, που καλύπτουν όλο το  φάσμα  της υποειδικότητας. Επίσης νοσηλεύονται κυήσεις μετά από επεμβάσεις ενδομήτριας θεραπείας (μεταγγίσεις,laser). Υπάρχουν ειδικά πρωτοκόλλα για την αντιμετώπιση κάθε παθολογίας που αφορά το έμβρυο και την μητέρα. Ο θάλαμος νοσηλείας  διαθέτει 4 κλίνες με δυνατότητα επέκτασης όποτε απαιτείται. Οι κυήσεις «υψηλού κινδύνου» αξιολογούνται με καρδιοτοκογραφία και έλεγχο Dopplerκατά περίπτωση. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα ελέγχου του εμβρύου με 24ωρη καρδιοτοκογραφική καταγραφή και ταυτόχρονα καταγραφή  του ηλεκτροκαρδιογραφήματος του εμβρύου με το σύστημα MONIKA. Το Εξωτερικό Ιατρείο Παθολογίας Κύησης στεγάζεται στα  Εξωτερικά Ιατρεία, διαθέτει 1 εξεταστήριο και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Είναι διασυνδεμένο με το εξωτερικό ιατρείο γυναικολογικής ενδοκρινολογίας της κλινικής και υπάρχει η δυνατότηταεξατομικευμένης διεπιστημονικής προσέγγισης από όλες τις υποειδικότητες των επιστημών υγείας.

Εξωτερικό Ιατρείο Κύησης Υψηλού Κινδύνου

Ραντεβού μέσω του 1535 πληκτρολογώντας τον κωδικό 2505

 Το Εξωτερικό Ιατρείο Παθολογίας Κύησης στεγάζεται στα  Εξωτερικά Ιατρεία, διαθέτει 1 εξεταστήριο και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 10.0 – 13.00.Σ’ αυτό εξετάζονται κυήσεις «υψηλού κινδύνου» και πραγματοποιούνται τα καρδιοτοκογραφήματα ηρεμίας. Περίπου το 10% του συνόλου των κυήσεων χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και αυτές οι ασθενείς απαιτείται να αναγνωρίζονται από νωρίς και να παραπέμπονται προκειμένου να ελαττωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών για τη μητέρα και το έμβρυο.

Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν μία κύηση ως υψηλού κινδύνου είναι:

  • χρόνια νοσήματα της μητέρας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, διαταραχές πήξης-θρομβοφιλίες, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
  • χαρακτηριστικά ή προϋπάρχουσες καταστάσεις της μητέρας,όπως παχυσαρκία, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, ακραίες ηλικίες της μητέρας, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ
  • ιστορικό κάποιας επιπλοκής σε προηγούμενη κύηση, όπως καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης, ενδομήτριος θάνατος, προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, καθ’ έξιν αποβολές, συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου
  • κάποιος παράγοντας που αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην παρούσα κύηση, όπως πολύδυμη κύηση, συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης, αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού, πλακουντιακή ανεπάρκεια

Η παρακολούθηση των κυήσεων υψηλού κινδύνου είναι πάντα μία πρόκληση. Απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε περιστατικού από διάφορες υποειδικότητες των επιστημών υγείας, τακτικότερη παρακολούθηση, ενώ συχνά επιβάλλεται ιδιαίτερος κλινικός και εργαστηριακός/απεικονιστικός έλεγχος.